Zooma i bilder

Posted on aug 11, 2010 in Digitala museer, Okategoriserade | 10 Comments

Under många år har vi som arbetar med foto och föremålsinformation vid Historiska museet pratat om att göra det möjligt att zooma i våra bilder på webben. Flera museer (föregångare är som vanligt The PowerHouse Museum; case study)  erbjuder dessa möjligheter till sina besökare och jag uppfattar det som en god och naturlig service mot brukarna. Forskare ska exempelvis kunna studera detaljer av föremål, ytor eller ornering etc utan att behöva besöka museet och nöta på föremålen. Många föremål har dessutom många roliga detaljer som inte riktigt kommer fram på lågupplösta bilder och som en bredare publik säkert kan ha kul med om bilden är zoombar. Önskemålet om zoom har funnits med som en stående punkt i underlagen för vår verksamhetsplanering i säkert fem år, men alltid försvunnit när prioriteringshyveln svept över nästa års projekt. 2010 är det emellertid dags att ta tag i det och det har vi börjat och kommit en bit på vägen med.

Så här har vi tänkt: I ett första skede ska enbart ett urval av våra föremålsfotografier (eller skannade dokument) vara zoombara. Det är mer än 1,5 TB utrymme som behövs och massor med maskintid om vi skulle konvertera allt. En bild görs möjlig att zooma i genom att göra den tillgänglig som en pyramidbild – dvs en högupplöst bild som delas upp i mindre bilder och i lager (tiles) i ett speciellt format som lagras på bildservern som en mapp. Denna gör att användaren kan zooma in och panorera i bilden och se den i hög upplösning utan att behöva ladda ner hela bilden. Bara bara just de småbilder som visas laddas ner (och cachas i din webbrowser). Det är smidigt och snabbt.

Det finns flera olika format för zoombilder och de bygger på i stort samma struktur – en mapp som innehåller undermappar med den högupplösta bilden uppdelad i småbilder och en XML-fil som beskriver hela paketet. Zoomify och Microsofts Deep Zoom förefaller dominera just nu på marknaden. Det finns sedan tillhörande klienter eller plugins som kan använda zoombilden och ge användarna ett gränssnitt för zoomning genom en webbrowser som Zoomify, OpenZoom, Zoom.it. Flash– eller Silverlight-teknologi används för att det ska funka i browsern.

Vi har inte riktigt valt slutgiltig teknologi än. Det finns små skillnader i hur de olika formaten är uppbyggda och det finns för- och nackdelar med de olika användarkontrollerna som vi inte greppar fullt ut än. Plugin-beroende är inte så roligt och just nu när mobila terminaler (iPhone- och Androidlurar) börjar bli så populära är det extra känsligt att exkludera genom exempelvis Flash-beroende (Flash stöds inte av Android [Edit: Både iPhone och Android före version 2.2 stöder inte Flash). Mycket att tänka på. Välkommen HTML5!

I en första omgång testar vi användargränssnitt från OpenZoom (som kan köras i fullskärm) och Zoomify (som kan bäddas in i sidor) mot ett mindre antal zoombilder strukturerade för Zoomify. OpenZoom är öppen källkod och Zoomify har gratisversioner som vi testar. Vi arbetar i mindre omfattning mot ganska få bilder. Zoombilderna byggs av vår mediaserver Catview genom API-anrop från vårt samlingshanteringssystem, MIS (museum information system). Vi har därmed inte valt att batch-köra produktionen av zoombilder i detta skede. API:et innehåller funktioner för att kolla om en zoombild redan finns eller bygga en ny zoombild. Vill vi köra batcher kan vi konverter många bilder på en gång kan vi köra urval från vårt inre system.

Zoombilderna är i ett första skede enbart till att användas för våra egna webbplatser, men jag ser inga principiella problem att även göra dem tillgängliga för andra. Zoombilderna borde kunna vara licensierade att användas på samma sätt som andra versioner av samma upptagning. Kanske kan vi i framtiden utöka K-samsöks/SOCHs metadatastruktur med uppgifter om URL till zoombild och dess struktur? Det behövs kanske bara ett eller ett par nya element för att beskriva detta inom ramen för befintligt protokoll: <zoomTilesSource> som innehåller sökvägen till zoombilden och <zoomTilesType> som talar om vilken typ av zoombild det är frågan om.

Några exempel under pågående utveckling:

 • OpenZoom
 • Zoomify
 • Zoom.it (skapat från en sämre originalbild)
 • Zoom integrerad i Sök i samlingarna (klicka på bilden nedan för att öppna dess sida):
http://wwwt.historiska.se/mis/sok/bild.asp?bild=336031
Christer Åhlin SHMM

Föremålet i exemplet har fotograferats med en digital mellanformatskamera (ca 31 MP) och den TIFF som zoombilden utgår från har ganska mycket bättre kvalitet än vad vår konverteringskedja tillåter just nu för resultatet.

 • Är det intressant att kunna zooma i Historiska museets bilder?
 • Vilken zoomkontroll föredrar ni?
 • Har ni några bra exempel eller tips på hur zoomfunktioner integrerats på ett bra sätt med föremåls- eller bildsidor på museer?

10 Comments

 1. David
  11 augusti, 2010

  Ulf, savitt jag vet finns det rena JavaScript viewers bl.a. for DeepZoom/Zoomit:
  http://zoom.it/pages/api/quickstarts/javascript

  Inte lika funktionella kanske som de som kraver plug-in men stodjer grundlaggande zoom och pan.

  Reply
 2. Ulf Bodin
  11 augusti, 2010

  Tack för tipsen David! Det är ju en sådan sak som kan påverka slutgiltigt val av teknologi. Har Europeana några smarta lösningar för zoomning?

  Reply
 3. David
  11 augusti, 2010

  Nix, vi har bara ratt (per avtal) att visa den dar lilla tumnageln. Tyvarr.

  I en kartannoteringsdemo vi har tilear vi TIFFar och andvander OpenLayers som klient dock:
  http://dme.arcs.ac.at/annotation/

  Jag kanner till andra klient-server losningar for zoombara bilder (IIPViewer, Djatoka) med js-baserade viewers, men misstanker att en Microsoftteknikbaserad losning passar er miljo bast (?).

  Reply
 4. Ulf Bodin
  11 augusti, 2010

  Just vår mediaserver Catview är faktiskt helt Java-baserad och körs i Apache Tomcat. Konsulten (Devo) som skriver koden är dessutom helt inne på OpenSource-spåret. OpenZoom ligger därför närmare som val än DeepZoom.

  Reply
 5. David
  11 augusti, 2010

  Hmm, kanner inte till OpenZoom sarskilt val sa kan inte saga sa mycket. Annat an att jag generellt skulle sky plug-iner och forsoka hitta en js/losning for viewern.

  Reply
 6. Nils W
  12 augusti, 2010

  Håller med David, undvik pluginer, Flash är ondskefullt (i alla fall irriterande). Djatoka/IIPViewer ser intressant ut. http://sourceforge.net/projects/djatoka/

  Reply
 7. Ulf Bodin
  12 augusti, 2010

  Jag det bästa är väl att köra utan plugin men användarupplevelsen är som det ser ut lite råare. IIPViewer har en demosida där man kan jämföra olika teknologier: http://iipimage.sourceforge.net/demo/.

  Vi får väl se om vi kan få till en pluginfri testsida också.

  Reply
 8. David
  12 augusti, 2010

  National Gallery har en sida med snygga zoombarabilderdemos (IIPImagebaserade), http://cima.ng-london.org.uk/iip/examples/

  Tror de är js-viewers(?).

  Reply
 9. Nils W
  20 augusti, 2010

  Jag tittade på IIPViewer-demosidan, JS-versionen var behagligast, Java applet-versionen riktigt kass.

  Reply
 10. Ulf Bodin
  24 augusti, 2010

  Såg just att PHM bytt zoomkontroll men att det fortfarande är en flash-plugin: http://www.powerhousemuseum.com/collection/database/?irn=27680&collection=Tyrrell+Photographic

  Zoomkontroll: http://krpano.com/

  Reply

Leave a Reply

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: