Föremål och fyndplatser på Flickr
Historiska museet har inga bildsamlingar att tala om. De som finns är däremot mängder av bilder på museets föremål. Därför är det inte aktuellt att försöka bli medlem i Flickr Commons som visat sig vara en effektiv yta att nå ut med sina historiska bildsamlingar. Men, kan ett museum använda Flickr på något sätt ändå för att nå ut med sina samlingar på ett bra sätt? Historiska museet håller precis på att se om så är fallet.
Idén är att undersöka om det är smart att använda Flickr som en extra yta att nå ut vid sidan av våra egna tjänster och K-samsök och som ett komplement till vår vanliga mer traditionella en-vägs-webb-1.0-kommunikation. Målet är att presentera ett urval av samlingarna paketerat för en mer internationell publik (blandat med annat fotoinnehåll om mer aktuella pågående arbeten). Språket för samlingspresentationerna är engelska. Ett grundkrav är att våra egna samlingsinformationssystem ska kommunicera med Flickr (via dess API) och att en användare enkelt ska kunna ladda upp bilder från våra system till vårt konto på Flickr och integreras som en del i vår egen informationsarkitektur. Vår egen bildlicensiering ska automatiskt överföras till Flickr så att det blir enkelt och smidigt att arbeta. På samma sätt ska metadata om objekten hämtas upp från vår egen databas och laddas med upp.
Möjligheterna att interagera med användare i Flickrs community kommer då på köpet som en stor bonus. Användargenererat innehåll ska ju också kunna hämtas hem från Flickr via API:t. Vi har här kommit en bra bit på väg redan, men det återstår fortfarande arbete med funktioner att hämta hem data. Innehållet ska alltså kunna finnas på Flickr utan att vi tänjer allt för mycket på Flickrs anda som en global site för bilddelning. Det gäller t ex hantering av geotaggar. Vi har i dagsläget valt att inte geotagga bilderna mot fyndplatsen, utan mot platsen där de fotograferades (dvs på museet) eller inte alls.
Vi börjar med att se det strukturellt ganska enkelt. Ett föremål motsvaras av en bild i Flickr. Föremålet hör till någon form av kontext – ett sorts informationspaket – som hanteras som ett album (ett set i Flickr) som innehåller information om t ex en fyndplats. Album kan tematiskt kopplas till en samling (collection i Flickr) som skapar överblickbarhet och navigationshjälp. Detta kan naturligtvis varieras för att passa mot olika material och för att exempelvis kunna visa godbitar från utställningar eller bygga helt nya utställningar på Flickr.
Vi refererar även till Flickr-representationerna av våra data från våra plats-, föremåls– och fyndplatssidor. I framtiden kommer även dessa länkar och kopplingar att skördas av K-samsök.
Just nu är vi inne i en fas där vi byggt ett album för att kunna föra en intern diskussion om hur paketen ska se ut och vad de ska innehålla och om detta är en bra idé. Det skulle vara värdefullt att även få synpunkter även från er bloggläsare. Vad tycker ni?
2 Comments
Fredrik
8 juni, 2010Bra med presentation som en kontext. Jag tror i alla fall att ”album-nivån”, och att det finns en viss mängd allmänt presenterande innehåll där, är viktig för att det ska bli intressant för användarna. Pilefynden är inte så våldsamt heta var för sig om man inte råkar vara specialist på kopparstenålder/tidig BÅ, men tillsammans och med en ”curated” presentation blir det spännande för många fler…
Ulf Bodin
14 juni, 2010Nu finns de två album att kika på: http://www.flickr.com/photos/historiska/collections/72157624097525497/