Tysk riesling från 2016

Posted on jan 6, 2018 in Wine | No Comments
Jag har försökt få ett grepp om tysk riesling från årgången 2016 genom att prova igenom Systembolagets sortiment (och lite annat) hyfsat systematiskt. Som vanligt är huvudfokus på Pfalz eftersom jag gillar kraften, frukten och syrorna i dessa viner, men jag har även provat en del annat. 2016 är enligt min mening ett något svagare år än 2015 (och 2014 som jag gillade mycket) för den typ av enklare basriesling som är någorlunda tillgänglig nu och som jag har tillgång till. Det är möjligt att det finns variationer mellan regionerna och som vanligt mellan producenterna. Det skrivs mycket om att Mosel gjorde utmärkta viner med restsötma under 2016 (typ Kabinett) och även torr riesling från t ex Nahe får bra omdömen för de bättre kvaliteterna. Tiden får utvisa hur det ligger till. Jag har bara provat ett fåtal Erste Lage och inte någon Grosses Gewächs från 2016 än.

2016 har givit friska viner med en hel del frukt men inte i paritet med 2015 som jag upplever som mer koncentrerade och kanske hade mer karaktär och smakrikedom. Men det är svårt att säga. Producentens val vid skörd och vinifiering styr i många fall mer  i smak och karaktär jämfört med vad årgången ger förutsättningar för. Det finns ju också trender i detta. Vinerna tenderar till blir friskare och torrare och det är just nu inne med väldigt markerad ”mineralitet” (som när det doftar solvarma, blöta stenar eller när du tar en sten i munnen) och kärva syror som går mot grapefrukt. Jag gissar att man i de basriesling som jag provat i många fall skördat tidig i omgångar före huvudskörden som då ger fylligare, mer koncentrerade och smakrika viner. Många viner är därför påfallande syrliga med tunn och gles frukt och kärva inslag. Restsötman är oftast under 3 g/L och syranivåerna är 6-8 g/L. Dessa viner är inne nu, märker jag bland riktig vinskribenter och bloggare/instagrammare. Det ska tydligen smaka så lite som möjligt men vara spetsigt syrligt. Det är säkert spännande och ibland gott till mat, men inte min grej om jag ser på vad jag vill köpa mer av. Jag vill ha viner med generös frukt och stor smakrikedom även om det är knastertorrt. Mina torra favvisar har ofta lite mer restsötma (2-6 g/L) som balanserar upp syrorna. Men jag gillar syror. Syran är det som är grejen med riesling. Jag vill ha extra allt. Megariesling.

Jag provar viner ur ett rent konsumtions-/konsumentperspektiv för att lära mig mer och för att det är gott. Alla viner är köpta och betalda av mig själv. Jag dricker alla viner med och utan mat, men aldrig på en vinprovning och jag provar inte blint. Jag dubbeldekanterar alla viner, dvs klunkar över dem i en tillbringare så att de får lufta och sedan häller jag tillbaka vinet på flaska igen. Jag upplever det som det gör en väldig skillnad för unga viner. Jag provar sedan vinet under två eller tre dagar med förvaring i kylskåp emellan. Jag dricker ofta vinerna 10-15 °C eftersom smakerna kommer fram bättre och de enklare vinerna ofta avslöjar sig när temperaturen går upp. Riesling passar till all mat utom pannkakor med sylt. När Systembolaget skriver: ”Serveras vid cirka 8°C som aperitif eller till rätter av fisk och skaldjur”, så borde det stå: ”Serveras vid cirka 8-14 °C som aperitif eller till mat eller gärna mellan måltiderna”. Jag brukar skriva ner lite anteckningar om vinet för minnet i appen Vivino (som jag länkar till nedan), men jag för inga formella provnoteringar (det ska ju vara trevligt att dricka vin – inte ett jobb). Jag är så ärlig jag kan i alla omdömen – varför sitta och ljuga för sig själv? Men jag vet att jag har minst lika stor variation i mina bedömningar som alla andra parametrar: flaskvariation, årgångar och producenter. Det är med andra ord helt subjektivt tyckande.

Med det sagt över till vinerna och mina rekommendationer.  Samtliga viner ligger i prisklassen 90-250 kronor och många av dem finns att köpa eller beställa på Systembolaget. Jag kommer att uppdatera detta om jag får chansen att prova något mer från 2016 eller om jag ändrar mig i vad jag tycker.

Stora viner

Har inte hittat något stort vin i denna grupp än. Men jag har ju nästan bara provat Gutswein och Ortswein och det är väl mycket begärt att få ut stora viner ur denna grupp.

Favoriterna

Här är riesling från 2016 som jag fastnat speciellt för och som jag helhjärtat rekommenderar:

Lysande smakrik och fruktig riesling med massor av syror och mineralitet. Blir bara bättre med luft och som godast efter en dag eller två öppen i kylen. 90/100
Femte von Winning riesling från 2016 provad. Paradiesgarten är väldigt ungt och ganska slutet, men det slår igenom att det är ett väldigt bra vin med fin frukt och pigga syror. Dag 3 öppnade upp ordentligt med persika, äpple och grapefrukt. Bra längd och fin mineralitet. Helt i min smak. Fav! Köp och spara till sommaren!. 88+/100
Massor av blommig frukt i ett välpackat, väldigt läckert, citrusfriskt och smakrikt vin med bra balans och utmärkt längd. Fav. 90/100
Tyngre och mer extraktrik jämfört med A.J. Adams basriesling, men det är samma fräscha friskhet, fantastiska frukt och fina balans. Perfekt feinherb sötma! Det finns toner kvar av jäsning och en grov ungdomlighet som nog försvinner med tiden. Riktigt bra vin!  91/100
Really good base riesling from Wittmann. Nice fruit (peach, pear, lemon), acid (lower than 2015) and minerality (chalk). Approachable now, but better next summer. Decant. 88/100
Wittmann Westhofener Riesling Trocken 2016
Jag gillar Westhofener 2016 bättre än 2015. 2016 är mer vin om inte minnet sviker helt – fylligare och mer extraktrikt. Det är samtidigt väldigt friskt, syrligt och stenigt. Päronfrukt med citrusgarnering. Långt och ganska stort. Blir nog ännu bättre med mer tid. Just nu är det überfräscht och väldigt bra till mat. 91/100.
Godisriesling. Lätt, frisk, förföriskt fruktig. Sötsurt limegodis. Väldigt svår att stå emot. Väldigt prisvärd. 83/100

Gillar

Dessa gillar jag och köper gärna mer av om jag hittar. Här går du inte fel om du köper och öppnar en butelj.

OK

Dessa viner är godkända och absolut inte otäcka på något vis, men kanske inte så väldigt spännande för mig och jag tror inte jag köper mer av dessa trots att de kanske vaknar upp med mer lagring. Kanske är det något för dig?

Gillar inte

Dessa gillade jag inte alls när jag provade. Antingen är det bra producenter som underpresterar, flaskvariation eller så är det viner som är på tok för ungt att dricka nu: Fußer Deidesheimer Riesling 2016Fußer Riesling 2016, Dr. Bürklin-Wolf Wachenheimer Riesling 2016, Von Winning Deidesheimer Herrgottsacker 2016, Keller Riesling Trocken 2016, Corvers Kauter Terra 50 Riesling Feinherb 2016Peter Jakob Kühn Lenchen Riesling Kabinett 2016

Leave a Reply

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: