Portfolio

Posted on jan 1, 2011 in Photography, Webbplats | One Comment

I slutet av varje år så samlar jag ihop ett album på Flickr med de bilder som jag har gillat speciellt under året (jämför 2009). 2010 blev det 48 bilder. Några har varit favoriter som inte så många andra gillat och andra har jag fått upp ögonen för när andra har kommenterat eller åtminstone tittat på dem. Min förmåga att förutse vilka bilder som ”slår” på Flickr och exempelvis får en hög interestingness (och ibland hamnar i Explore) är medioker. Jag har nästan aldrig rätt själv. Flickr-användare gillar och tittar på färgglada bilder som är lätta att förstå som tumnaglar. Solnedgångar, brudar, bilar, djur och sådant. Jag tror inte att Flickr Explore säger något om vad som är en bra bild eller inte, men det är alltid kul att ta en bild som får någon form av uppmärksamhet och som har någon form av potential att nå ut, kanske även kommersiellt.

Mitt bildurval för åren 2008, 2009 och 2010 på Flickr visar också att jag plåtar mer och mer och att det blir svårare att välja ut och döda sina darlings. För mig har en bättre kamera och optik det senaste året betytt ganska mycket för min förmåga att fånga bilder och framförallt ta bilder av olika karaktär. Håller du med?

Initiativ som Fotosöndag har stimulerat, breddat och fått mig att se saker på att annat sätt och dessutom piskat på så att det blir bilder tagna vid ett tillfälle (eftersom jag sällan är ute vid rätt tillfälle). I Fotosöndag stimuleras jag även av att se hur andra har löst de veckovisa temana och ibland få och läsa konstruktiv kritik. Jag är dock fortfarande svag på att ge kritik åt andra. Jag får inte till det på rätt nivå och avstår därför helt.

Ett antal bilder från dessa album har jag också valt ut för en portfolio på denna webbplats (i sex kategorier). Den är tänkt att sammanfatta vad jag kan göra med en kamera just nu i form av bilder som ska visa på en sorts bredd och samtidigt vara helt i min egen stil (eller vad man ska kalla det). Vad tycker du om bildurvalet och sättet att presentera dem? Kom gärna med synpunkter!

2011 är det dags att gå vidare med kameran i hand. För mig handlar det nog om att fortsätta att plåta och försöka hinna vara mer ute där det händer saker, men framförallt kanske att börja läsa mer om fotografi och gå på fotokurser eller kanske hitta någon att lära mig mer av på annat sätt. Jag har även funderat på att dra igång ett litet fotoprojekt för att få mer mening och struktur på fotograferandet. Jag är också öppen för att ta bilder inom uppdrag om tid och möjlighet finns.

1 Comment

  1. Pierre
    1 januari, 2011

    Håller med i din diskussion. Djupare bra bilder hamnar sällan som Explore, vilket gör det rätt lätt att sälja in bilder till Explore med precis det du nämner. Brudar, färgglade tumnaglar eller humorbilder. På gott och ont så klart. Jag har själv sällan rätt i vad som blir en hitt. Har tänkt kasta bilder som direkt fått Explore, och jag har haft ett djupt tankearbete med vissa, som knappt fått några klick.
    Precis som du känner jag att tekniken i år med ny kamera har gjort att jag utvecklats. Bra inlägg! Ha ett gott nytt fotoår!

    Reply

Leave a Reply

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: