The Sauvignon Blanc Project

Vulgärt fruktig?

Nu är det dags att känna av marknaden för att hitta de riktigt vulgärt fruktiga vinerna av Sauvignon Blanc inför sommarens fisk, skaldjur och bersåer. Jag har nästan övergivit Riesling och Chardonnay – i år är det SB som gäller. Ös på med nässlor, krusbär och svartavinbärsblad. Kasta in sparristoner, passionsfrukt och lime. Ju mer desto bättre. Kattpiss på krusbärsbuske! Jag är ute efter vulgära, överdådiga och punkiga viner. De må komma från Nya Zeeland men även andra platser på jorden går bra så länge man kan köpa dem inom lagens råmärken. Tipsa mig om viner! Inga strama balanserade surviner dock. Såna har jag provat massor av i trettio års tid och kan hyfsat. Men jag är nybörjare inom den ädla konsten att missbruka vulgära fruktiga Sauvignon Blanc!

Vilket blir 2011 års Sauvignon Blanc?

Provningar under februari till juli 2011 (senast uppdaterad 2011-07-30)

Jag fuskstartade redan förra sommaren med inriktningen Nya Zeeländsk SB från Marlborough. Otroligt prisvärd och rejält vulgärt fruktig var Boulder Bank 2009 (6367; 77 spänn). Årgången 2010 är betydligt mer stram, ogenerös och inte så vulgär. En besvikelse de flaskor som provats i år.

Kim Crawford 2008 (6349;  119 spänn). Himla gott men lite för balanserat. Smakar klassiskt och ganska finlemmat med fin rökighet. Inte tillräckligt vulgärt för min smak.

Saint Clair radar upp många fruktbomber. Förra året fanns flera bra exempel, i år har vi provat deras standard Sauvignon Blanc 2010 (6382; 99 spänn). Den fyller faktiskt måttet ganska långt med en rejält fruktig och massor med tropiska toner. Det kommer jag köpa mer av.

Saint Clair Pioneer Block 3 2010 (3577; 129 spänn) är ett ganska fabulöst vin. Det är i en annan klass än det jag provat hitintills. Utmärkande är en stor, starkt parfymerad doft (lite Friskis och Svettis-omklädningsrum och mycket aromatisk). Smaken är mineralig, till en början med grapebeska, efter en stund i glaset fylld av tropisk frukt, krusbär och lite citrus. Ganska högklassigt och en aning vulgärt. Bra! Köps igen! Vicar’s Choice

Saint Clair Vicar’s Choice 2010 (12000; 87 spänn) liknar 6382 (ovan) en hel del. Frukten är massiv och på det hela taget relativt vulgär. Med tanke på priset tycker jag att det är det ett bra köp om du har samma böjelser som jag. Jag tror också att Vicar’s Choice har tagit över ledarpositionen i budgetklassen, nu när Satellite ballat ur under högsommaren.

Hunter’s Sauvignon Blanc 2010 (6202; 99 spänn) är mer klassiskt och balanserat och en aning mer grönt än überfruktigt i smaken. Ingen fruktbomb alltså och absolut inte vulgärt, men ganska trevligt ändå. Nyligen provad igen med liknande intryck. Mer päron än krusbär och mer citron än grapefrukt i smaken. Matvin.

Stoneleigh Sauvignon Blanc 2010 (6311; 99 spänn) är en otroligt fräsch, frisk, krispig och mineralig skapelse med välbalanserad fin frukt. Bra klass, nästan väl hårda syror men utmärkt till mat. Tyvärr inte så vulgärt. Köper emellertid gärna mer ändå av detta.

Omaka Springs Sauvignon Blanc 2009 (6441; 89 spänn) är gammal och ganska trött nu. Den är varken särskilt fruktig eller spännande och absolut inte vulgär. Sauvignon Blanc 2010 är fräschare och mer vital. Frukten är emellertid ganska väl balanserad mot en frisk mineralig karaktär. Det är gott men inte vulgärt. Bra matvin.

Satellite Sauvugnon Blanc 2010 (6200; 79 spänn) från Johnson Estate är nog årets ”Boulder Bank” med tanke på priset. Den är fräscht friskt fruktig med mer citrus (grape) än krusbär men med en aning för mycket frukt för att vara balanserad. Klart vulgärt fruktig och mycket god! Dessutom är vinet ovanligt smakrikt, nästan eldigt och gott med en tilltalande djupgul färg. Köp! De flaskor av Satellite som jag provat i juli har inte alls varit lika fräscha och fruktiga utan ganska ogenerösa. Förmodligen säljs det andra tappningar av vinet just nu som inte är lika bra. Jag kommer inte att köpa fler.

Man har fuskat lite med att blanda Sauvignon Blanc (80 %) med andra druvor (10 % Chardonnay och Voigner 10 %)  i Wanui Springs 2010 (76 spänn; 6466). Det funkar inte, åtminstone inte i detta vin. Det vulgärt fruktiga blir liksom utspätt av de andra druvorna och karaktären av lätt och frisk uppstudsighet förvinner. Inslaget av Voigner gör bara vinet klumpigt. Inte mitt vin.

Jag har även smugit in en Sauvignon Blanc från Sydafrika för att kalibrera gommen. Graham Beck Sauvignon Blanc 2010 (85 spänn;  94975) är inte alls vulgärt fruktig och av utlovade krusbär i smaken fann jag inte mycket. Ganska anständigt vin men inte vulgär fruktig. Lite tråkigt.

Delta Vineyard Sauvignon Blanc 2007 (Direktimport, Primewinebar, 119 spänn/15 cl) är en mer mogen SB som sannolikt ligger i prisklassen runt 100-150 spänn flaskan om den fanns på Bolaget (440 kr/fl på krogen). Vinet har en markerad men lite återhållen frukt med mer citrus än krusbär. Syrorna har slipats av av tiden och vinet är helt moget (men inte trött). Det är inte vulgärt fruktigt, men riktigt intressant och bra klass ändå. Det hade varit roligt att prova ett yngre vin från denna odlare.

Sydamerikansk SB då? Jag har nyss provat Hacienda Araucano Reserva Sauvignon Blanc 2010 (94972; 109 spänn) från Chile. Grundtonen liknar Nya Zeeländsk SB med en mycket söt, nästan parfymerad frukt full av tropisk frukt, lite krusbär, fläderblomsaft och gula äpplen med en liten grape-bitterhet mot slutet. En aning eldigt och klumpigt vin och det är ganska vulgärt men det som saknas är den friska citrus-lime-syran som gör viner från NZ så intressanta trots att frukten är överdriven och ibland nästan konstgjord. Araucano Reserva är inte direkt äckligt, men jag kan nog avhålla mig från att köpa det igen.

Fransmännen då? Kan de få till en vulgär SB? I kväll blev jag förvånad. Jag hade väntat mig en stram och frisk ganska ofruktig SB från Lurton i dess Fumées Blanches 2010 (22139; 79 spänn), men hade fel. Vinet är gjort i modern nya världen-stil med framträdande frukt och friskhet. Här finns massor med krusbär, svart-vinbärsblad och nässlor i doft och smak. Det är på gränsen, men detta vin är så publiktillvänt så att det faktiskt är lite vulgärt. Syrorna är ganska tama och saknar lite mineralkaraktär, men det är gott och billigt! Jag kommer att köpa mer! (Vinet finns även på dunk/hink; men jag provade på flaska.)

En annan fransos som tillfredsställer ordentligt är Fournier Pouilly-Fumé Les Deux Cailloux 2009 från Loire (2227; 139 spänn). Nu är detta inte vulgärt fruktigt alls utan ett välgjort, klassiskt vin med massor av Sauvignon-karaktär. Inte ett dugg besviken blev jag. Här finns en annan tyngd och rökighet än i en Nya-Zeeländare, men det är ytterst väl balanserat med syrorna och fruktigheten. Det smakar lite mer, trots att frukten är mer återhållen. Det är som en tweed-kavaj vid torget i jämförelse med en neonfärgad träningsoverall på väg till ICA-Maxi. Jag har inte provat så mycket Loire-vin i mina dagar, så en nypa salt kanske är på sin plats, men jag gillar detta skarpt, trots att det inte är så vulgärt. Köpa igen? Javisst!

Midsommar! Tillbaka till Nya Zeeländsk Sauvignon Blanc från Marlborough. Har hittat en The Doctors’ Sauvignon Blanc 2010 (90223; 119 spänn) som var en märklig dryck. Det är halvtorrt (24 g socker/L) och väldigt fruktigt och alkoholsvagt (9,5 %). Det påminner mest om en enklare Kabinett eller Spätlese från Tyskland i stilen, dvs ett sorts godisvin. Det är ett typiskt prat och bersåvin som är helt beroende av att det finns en bra syra som svarar upp mot den helt klart vulgära frukten (med massor av tropiska frukter, melon, gurka, krusbär och citrus). Om den lyckas? Inte så bra som i en mineralig Mosel eller ett aromatiskt Rhenvin. Vulgärt? –  ja, tveklöst. Gott? – kanske i rätt sammanhang. Jag hoppar nog över att köpa mer, om inte frun övertalar mig.

Sammanfattning

Fruktiga och lite vulgära:

 • Saint Clair Vicar’s Choice 2010
 • Saint Clair Sauvignon Blanc 2010
 • Saint Clair Pioneer Block 3 2010
 • Lurton Fumées Blanches 2010 (Frankrike)

Inte vulgärt fruktiga men goda ändå:

 • Fournier Pouilly-Fumé Les Deux Cailloux 2009
 • Omaka Springs Sauvignon Blanc 2010
 • Hunter’s Sauvignon Blanc 2010
 • Stoneleigh Sauvignon Blanc 2010
 • Delta Vineyard Sauvignon Blanc 2007

Glöm (om du gillar vulgär frukt):

 • Satellite Sauvugnon Blanc 2010 (vinet var bättre i våras)
 • Boulder Bank Sauvignon Blanc 2010
 • Kim Crawford Sauvignon Blanc 2008
 • Omaka Springs Sauvignon Blanc 2009
 • Graham Beck Sauvignon Blanc 2010
 • Wanui Springs 2010
 • Hacienda Araucano Reserva Sauvignon Blanc 2010

Glöm (vulgära på fel sätt):

 • The Doctors’ Sauvignon Blanc 2010

Kom gärna med tips om fruktig Sauvignon Blanc!

Slutsats

Jo, nu är det väl avgjort. För min del i alla fall. I början av sommaren var Satellite Sauvugnon Blanc 2010 (6200; 79 spänn) från Johnson Estate god, fruktig och prisvärd. Kanske var de första tappningarna bäst för senare smakade det mer ordinärt och lite trött. Nä, 2011 års Sauvignon Blanc var nog Saint Clair  Sauvignon Blanc 2010 (6382; 99 spänn). Vinet är både fruktigt (ja nästan vulgärt), maffigt och gott både till prat och mat. Som god tvåa kommer Vicar’s Choice 2010 (12000; 87 spänn) från samma firma. Håller du med?

Sommarens mest vulgära Sauvignon Blanc

1 Comment

 1. Lars L
  9 april, 2011

  Tack! Vi rättar in oss i SB-ledet och följer med spänning vad som skvätter ut från denna vin-spalt!

  Reply

Leave a Reply

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: