Mer samsökning

Posted on apr 9, 2010 in Digitala museer, Okategoriserade | One Comment

Västarvet är en av initiativtagarna till K-samsök/SOCH, det stora gemensamma sökbara indexet över kulturarvsdata. Nu har Västarvet öppnat den första versionen av en söksida där ni kan söka bland Västarvets data eller om så ni önskar i hela K-samsök (genom att välja Källa).

Verktygsutställning på en vägg samt med några verktyg på golvet framför. 1925-1940. Fotograf: Oscar Färdig. Källa: Bohusläns museum

Sökapplikationen är inbäddad i Västarvets webbplats som hanteras av ett CMS (EpiServer). Själva sökfunktionen är utvecklad i ett verktyg som kallas S & S, SOCH Search tools. Utvecklingen av verktygslådan S & S drivs som ett samverkansprojekt mellan Västarvet, Statens historiska museer, Tekniska museet och Statens maritima museer. S & S är generell och anpassningsbar sökplattform och verktygslåda som använder K-samsöks API och gör att du som webbplatsutvecklare enkelt kan söka, presentera och integrera kulturarvsdata i din egen webbsida eller kanske vill du bygga en specialwebbplats kring ett visst ämnesområde, en tidsperiod eller en viss sorts information. S & S kan filtrera information så att data primärt hämtas från dina data i K-samsök (eller ett annat primärt filter, t ex bara data från Östergötland eller bara data som taggats med åren 1050-1500) och sekundärt använda alla kulturarvsdata i K-samsök om man så önskar.

Integrationen är mycket enkel. Allt som behövs i dina egna sidor är enkla platshållare (<div>) som fylls på med funktionalitet och information dynamiskt men hjälp av inlänkade Javascript från en konfigurering som innehåller .NET-kod som styr hur gränssnittet fungerar och som hämtar data från K-samsök. Konfigurering och sökmotor finns på en extern gemensam hostad server (tack Axbyte!).

Vill du använda S & S i din egen webbplats? Kontakta Per Lekholm på Västarvet eller undertecknad!

1 Comment

  1. Bättre sök i samlingarna på Historiska museet? at Digitala museer
    19 april, 2010

    […] en tid sedan presenterade Västarvet en ny söksida som samsöker bland data från flera museer inom Västarvet […]

    Reply

Leave a Reply

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: