Uppstigning ur Rieslingträsket

Posted on dec 21, 2023 in Blog, Wine | No Comments

För sex år sedan så skrev jag ett blogginlägg efter att ha dykt ner i ”Rieslingträsket” med huvudet före. Det är nu dags att lämna en rapport med intryck och reflexioner efter att, som jag känner själv, kommit upp med huvudet ovanför ytan. Då hade jag mycket begränsad erfarenhet av torr tysk Riesling. Nu känner jag att jag har tillräckligt med erfarenhet för att veta vad jag ska köpa och dricka.

Forster Pechstein 2014
von Buhl, Forster Pechstein 2014

Först och främst så måste jag konstatera att Riesling från Tyskland skapar de mest smakrika och spännande viner som jag känner till. Minst fyra av fem viner som vi dricker är en tysk Riesling. Det är dessutom fortfarande på prisnivåer som gör att en vanlig dödlig kan köpa nästan alla producenter (utom de allra mest exklusiva cuvéerna från de mest hippa odlarna). En Grosses Gewächs (”Grand cru”) kostar idag mellan 400 och 700 svenska pengar och en Erstes Gewächs (”Premier cru”), ca 200-450. Så kommer det inte att vara i framtiden. Tysk Riesling blir nu allt mer populär och priserna kommer, precis som för många andra hippa regioner, att rusa och många viner kommer sannolikt att bli helt onåbara prismässigt för oss dödliga i framtiden. Priserna har nästan dubblats sedan jag började köpa GG. Passa på att köp och lagra!

Lagring och utveckling

Torr tysk Riesling har tydliga utvecklingsfaser där vinsten av att lagra vinet några år är stor:

 1. Ungdomens friska primärfrukt under de två första åren efter skörd – här dominerar syran, frukt och det som många kallar ”mineralitet”.  Färskingarna bör luftas ordentligt genom att du bryskt häller över dem på karaff och sedan tillbaka till flaska igen. Då blir du av med svavel och reduktiva toner av krut, rök och fotsvett i doft och smak och syret gör att vinet kan bli några nummer större. Ett bra tips är att spara ett öppnat vin till nästa dag eller längre i kylen (även om det ofta är svårt för att det är så gott). Det ger bra effekt på unga viner.
 2. En ”sluten” fas när vinet inte utvecklat någon större karaktär. Smak och doft upplevs i nu inte som så märkvärdig. Denna fas är olika framträdande och olika lång mycket beroende av t ex odlarens stil och årgång. Vissa viner dyker in denna fas och blir helt intetsägande, medan andra behåller frukt och karaktär rätt länge och kan fortsätta att drickas med behållning. Detta gäller t ex många viner från den varma och uppumpade årgången 2018.
 3. En fas när vinet öppnar upp. Syran är fortfarande framträdande men inte så hård som i ungdomen och smakerna har blivit djupare och det finns ofta ett runt inslag av honung. Färgen djupnar också. Toner av gummi eller petroleum kan blir mer framträdande i smaken. Detta inträffar ofta ca fem till sju år år efter skörd – vinerna är ”unga vuxna”. Detta är Rieslingens sweet spot för dig som inte gillar ungdomens kartighet eller karaktären av helt mogen Riesling. Här är ofta drickfönstret för mina favoriter. Riesling är bäst på uppstuds!
 4. Mogen riesling. Syran mjukar nu men balanserar fortfarande vinet. Smakerna blir mer homogena och domineras av frukt med toner av honung och petroleum, gummi och andra tertiära toner. Vissa viner blir trista av detta (”varför drack jag inte dem tidigare?”), andra helt magiska (”varför drack jag den för ung och varför har jag inte fler flaskor?”). Denna fas inleds vid ca sju till tio års ålder och kan sedan fortsätta länge. Det är inte lätt att spara goda viner så länge och det är trist när vinerna faller över kanten och blir gamla och tråkiga. Jag chansar oftast inte.
Pechstein GG Riesling 2014, von Winning
von Winning, Forster Pechstein GG Riesling 2014

Fruktsöt Riesling har inte riktigt samma tydliga faser, tycker jag, även om jag druckit Kabinetter som varit fantastiska i fas 1 för att efter något år tappa allt fokus och smaka lite sött intetsägande citronvatten (t ex Clemens Busch, Pündericher Marienburg, Kabinett 2015 efter två år på flaska). Flera kännare framhåller däremot att fruktsöt Riesling behöver mycket tid för att nå sitt optimum. Det gör t ex Mosel Fine Wines som har en närmast generell regel att dricka först ca tio år efter skörd. Unga Kabinetter och Spätlesen går ofta att dricka riktigt unga med stor behållning.

Spring time! von Buhl, 2010 Forster Jesuitengarten Riesling Spätlese
von Buhl, 2010 Forster Jesuitengarten Riesling Spätlese

Om årgångarna de senaste åren

Årgångarna betyder mindre nu än när tyskt vin mest handlade om restsötma. Klimatförändringarna påverkar också mycket – det finns helt enkelt inte längre år där druvorna har svårt att nå full mognad. Det är snarare tvärt om. Det börjar bli för varmt. De varma åren ger kraftiga och fruktiga viner, där arbetet snarare handlar om att hålla uppe syra-nivån och vinets fräschör. Jag gillar de år som ger massor med frukt och samtidigt har kraftig syra. Senaste exemplet på ett sådant år var 2021. Många odlare skördar tidigt varma år för att hålla kvar fräschören. Det kan ge lite kartiga och snipiga viner.

 • 2012-2014 är i fas 3 eller 4 (jämför ovan) och riktigt kul att dricka nu om man mot förmodan har några flaskor kvar. Äldre årgångar är alla i fas 4 och färdiga att dricka. von Winnings 2012-14 är t ex helt magiska, Pechstein, Ungeheuer, Kalkofen mfl är helt lysande.
 • 2015. En upphaussad årgång som inte riktigt har levererat fullt ut (än). Några lovande flaskor indikerar att det håller på att blir bra (t ex GG från Philipp Kuhn). Andra är helt framme i fas 4 som t ex Rings Saumagen. Det är dags att börja dricka på skarpen.
 • 2016. Viner som enligt många experter ska ligga länge innan de levererar all potential. Några som jag provat har varit rätt snåla på frukt, andra är i fas 3 och har varit riktigt kul. Väntar.
 • 2017. Börjar närma sig drickfas. Jag har druckit upp alla mina Leitz från 2017 med stor behållning. De var helt klart framme i fas 3 och helt i min smak. von Winning är inte där än.
 • 2018. Kraftig ofta rätt klumpiga viner med lite oklar syra som jag oftast valt bort. Några har varit kul och kan drickas helt unga. Dricker.
 • 2019 och 2020. Fruktiga, friska och generellt helt i min smak. För unga just nu och i fas 2. Väntar.
 • 2021. Lovande årgång! Frukt och syra! Det mesta av det jag provat hitintills är odlarnas instegs-Riesling (Riesling trocken) och enstaka vingårdsviner har nästan genomgående varit väldigt bra och lovande. Dricker bra i fas 1. Undantaget har varit Philipp Kuhns Riesling Tradition, som var hårt svavlad (?) och väldigt rökigt reduktiv – till den grad av vi såg den som defekt och det blev matvin av den.
 • 2022. Här har jag inte smakat så mycket än, men skriverierna indikerar en ganska svår årgång med potentiellt lite mjukare syror. Taktiken för mig är nog att passa på 22:orna och fokusera på att köpa 2021 i stället.

Nyligen provade viner (sedan juli 2023)

Philipp Kuhn, Kirschgarten Riesling Beerenauslese, 2019, fas 1, 94/100

Philipp Kuhn, Riesling Kirschgarten GG, 2015, fas 3, 92/100

Philipp Kuhn, Laumersheimer Im Grosse Garten GG, 2015, fas 3, 93/100

Philipp Kuhn, Laumersheimer Burgweg, 2016, fas 3, 92/100

Philipp Kuhn, Kallstadter Steinacker Riesling, 2017, fas 2-3, 91/100

von Winning, Deidesheimer Paradiesgarten Riesling Erste Lage Trocken, 2016, fas 3, 92/100

von Winning, Deidesheimer Paradiesgarten Riesling Erste Lage Trocken, 2021, fas 1, 91/100

von Winning, Deidesheimer Herrgottsacker Riesling Erste Lage, 2021, fas 1, 90-91/100

von Winning, Deidesheimer Kalkofen Riesling Trocken GG, 2014, fas 3, 94/100

von Winning, Deidesheimer Langenmorgen Riesling Trocken GG, 2018, fas 3, 93/100

von Winning, Forster Ungeheuer Riesling Trocken GG, 2018, fas 2-3, 92/100

von Winning, Forster Ungeheuer Auslese Riesling, 2013, fas 3-4, 93/100

von Winning, Forster Pechstein, Riesling Trocken GG, 2014, fas 3, 94/100

Georg Mosbacher, Forster Ungeheuer GG Riesling, 2017, fas 3, 93/100

Bassermann-Jordan, Kalkofen GG, 2020, fas 2, 91/100

Rings, Kallstadter Saumagen Riesling GG, 2015, fas 4, 92/100

Rings, Ungsteiner Weilberg Riesling GG, 2016, fas 2-3, 91/100

Schloss Reinhartshausen, Hattenheimer Wisselbrunnen Riesling Kabinett Feinherb 2021, fas 1, 86/100

Josef Leitz, Rüdesheimer Berg Kaisersteinfels Terrassen GG, 2017, fas 3, 92/100

Josef Leitz, Rüdesheimer Schlossberg Ehrenfels Riesling GG, 2017, fas 3-4, 92/100

Josef Leitz, Rüdesheimer Berg Kaisersteinfels Terrassen GG, 2016, fas 3-4, 91/100

Georg Breuer, Rüdesheimer Terra Montosa Riesling, 2021, fas 1, 91/100

Wittmann, Riesling Vom Kalkstein, 2017, fas 3, 91/100

Wittmann, Riesling Estate Trocken, 2021, fas 1, 88/100

Wittmann, Westhofener Riesling, 2016, fas 3, 92/100

Wittmann, Riesling Limestone Rocks Trocken, 2022, fas 1, 90/100

Wittmann, Riesling Estate Trocken, 2022, fas 1, 87/100

Wagner-Stempel, Siefersheimer, Riesling vom Porphyr Trocken, 2021, fas 1, 90-91/100

Wagner-Stempel, Siefersheimer, Riesling vom Porphyr Trocken, 2022, fas 1, 87/100

Keller, Westhofen Auslese Riesling, 2017, fas 1, 95/100

Keller, Riesling KR, 2016, fas 3, 93/100

Hermann Dönnhoff, Riesling Trocken, 2020, fas 1-2, 88/100

Hermann Dönnhoff, Riesling Trocken, 2019, fas 1-2, 90/100

Hermann Dönnhoff, Oberhäuser Leistenberg Riesling Kabinett, 2015, fas 3, 91/100

Schmitt Söhne, Eiswein, 2018, fas 2, 84/100

Tesch, Löhrer Berg Riesling, 2020, fas 1, 91/100

Jakob Schneider, Niederhäuser Hermannshöhle Riesling Trocken, 2021, fas 1, 91/100

Jakob Schneider, Niederhäuser Klamm Riesling Kabinett, 2021, fas 1, 87/100

Kruger-Rumpf, Riesling Im Pitterberg GG, 2021, fas 1, 90/100

Dr. Hermann, Piesporter Goldtröpschen Riesling Spätlese, 2020, fas 1, 92/100

Markus Molitor, Ürziger Würzgarten Kabinett GK, 2020, fas 1, 89/100

Markus Molitor, Bernkateler Badstube Spätlese (Green Capsule), 2019, fas 1-2, 91/100

Peter Lauer, Ayler Kupp Riesling Kabinett Fass 8, 2021, fas 1, 94/100

Dr. Loosen, Riesling Beerenauslese, 2014, fas 4, 92/100

Dr Loosen, Riesling Beerenauslese, 2017, fas 1-2, 91/100

Nik Weis, Ockfener Bockstein Riesling Auslese, 2017, fas 3, 92/100

Nik Weis, Ockfener Bockstein Riesling Auslese, 2019, fas 1, 92/100

Nik Weis, Ockfener Bockstein Riesling Kabinett, 2021, fas 1, 90/100

Max Ferd Richter, Brauneberger Juffer-Sonnenuhr Riesling Spätlese 2021, 90/100

Julian Haart, Piesporter Goldtröpfchen Riesling Kabinett, 2016, fas 3, 92/100

Tre sorters tysk Riesling för tre tillfällen

Riesling är ett universal-vin som har ett brett användningsområde och ett vin som ofta växer och blommar ut till mat. Vi skulle på skoj kunna dela in vinerna i tre grundkategorier efter karaktär, smak och användningsområde i mitt hushåll:

Power-Riesling

Stor, kraftig, smakrik torr Riesling med mycket av allt som kan användas till all mat: fågel, fisk och mitt-emellan. Bry dig inte om att det står ”som aperitif eller till fisk och skaldjur” eller ”ljust kött” i rekommendationerna. Power-Riesling funkar till all mat och klarar allt från subtil fisk till asiatiska grytor med chili. Jag väljer oftast min power-Riesling från Pfalz. Där finns mina favoriter. Rheingau funkar också, med mitt hjärta finns i Pfalz: Mosbacher (kraft och frukt – saknas tyvärr i Sverige men kan köpas på Vinmonopolet i grannlandet i väster), von Winning (ofta fatlagrad ekig, smakrik Riesling) och Christmann köper jag alltid när jag har möjlighet, men kolla även in Philipp Kuhn (ofta syrliga, kanske lite lättare men fruktiga viner) och Rings (ofta väldigt torra och lite kantiga viner som är bra till mat) också. Från Rheingau gillar jag Georg Breuer, även om vinerna inte alltid är karakteristiska power-Rieslings och kan vara mer åt nästkommande kategori i stilen.

von Winning, Forster Ungeheuer Riesling GG 2015
von Winning, Forster Ungeheuer Riesling GG 2015

Syra-bomber

Snustorr Riesling med stålhård syra och spetsig, stenig fantastisk frukt. Viner att dricka till fisk och kyckling och allt annat som vinner på ett vin med massor av syra eller drickas som bara som de är. Syra-bomberna hämtar jag främst från Nahe och Rheinhessen. Några favorit-odlare är Schäfer-Fröhlish (med mycket bio-funk i doften), Dönnhoff (elegans, syra och frukt i fullkomlig balans) och Emrich-Schönleber (behöver lång lagring) från Nahe och Wagner Stempel (köp alltid Siefershemer Porfyr, utmärkt Riesling år efter år till ett bra pris), Wittmann (allt är bra från bas vin till prestige) och Keller (på väg att bli för dyr) från Rheinhessen.

Frukt-bomber

Mer eller mindre fruktsöt Riesling med tydlig balanserande syra. Det finns inget godare vin på jorden. Ta ett glas i solen, efter maten eller till mat. Funkar till det mesta! Låg alkoholhalt gör att det bara är att dricka och se glad ut. Sötman varierar här på hela skalan från bara en accent sötma upp till de toksöta trögflytande fenomenen. Jag gillar viner märkta Feinherb som ofta har runt ca 15 g/L socker och balanserande frisk syra. Även även Kabinetter (ca 20-50 g/L) kan ha ett härligt spel mellan sötma och syra – ett sorts torrt vin med lockande sötma. Se på alkoholhalten! Om den ligger runt 10-10,5 % så finns det en chans att det finns restsötma kvar! Spätlese och predikatsvin uppåt i skalan är vanligtvis viner med tydlig sötma, gjorda på övermogna druvor. Det är fantastiska viner att dricka på egen hand. Att dricka dem till efterrätter är oftast bara en anledning för att öppna en flaska – men det ger inget mervärde. Drick den hellre innan efterrätten eller låt en Auslese bli din efterrätt!

Frukt-bomberna finns ofta i gröna flaskor från Mosel-dalen och gärna från bifloderna Ruwer och Saar med Feinherb, Kabinett, Spätlese och Auslese skrivet på etiketten. Maximin Grünhaus (Ruwer) är min absoluta favorit. Nik Weiss (Saar) och AJ Adam, Joh. Jos. Prüm (behöver lång lagring), Willi Schaefer och Dr Hermann (från Mosel), brukar vara bra och pålitliga, men här finns det väldigt många odlare som kan göra riktigt bra vin. Söt Riesling är obegripligt billig i förhållande till kvalitén. Tack ni alla konsumenter som inte förstår er på vin med sötma! Vi andra köper och njuter medan vi kan.

Leave a Reply

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: