Bra vardagsriesling

Posted on maj 13, 2017 in Wine | No Comments

Nu är det snart riktig vår och det är gott att dricka ett glas vitt vin både till mat och till prat. Under min djupdykning i rieslingträsket det senaste året har jag konfronterats med några riktigt bra flaskor tysk riesling från Pfalz i rimlig prinsnivå som jag varmt kan rekommendera. Samtliga är från den utmärkta årgången 2015 och kan i skrivande stund beställas på systembolaget:

Wachenheimer Riesling Trocken 2015, Dr. Bürklin-Wolf , 159 kr.

Toktorrt, friskt som sjutton och mineraligt som flytande sten. Inte så öppet och generöst till en början och det kan säkert sparas en god stund. Dekantera och/eller lufta över natten i kylen så kommer frukten – persika, citrus och grapefrukt! Stramt. Bra matvin!

 

 

 

Laumersheimer Vom Kalsteinfels Riesling 2015, Philippe Kuhn, 169 kr (beställs i sexpack)

Riktigt gott vin till en bra peng! Doften är medelstor med massor av citrus, kryddor, tropisk frukt och torr sten. Smaken är torr, djup och koncentrerad med mycket frukt – persika, aprikoser, mogna citroner och söt grape. Friska syror och en fin lite ”honungsglacerad” restsötma som gör vinet underbart lättdrucket och redo att öppna på en gång, men det kan nog ligga till sig en tid också. Tydlig mineralitet både i doft och smak. Lång eftersmak. Rekommenderas varmt! Vårens klara favorit. Nästa år är det nog fantastiskt!

 

Deidesheimer Paradiesgarten Riesling 2015, von Winning, 171 kr

Väldigt lättillgängligt och mycket gott! Fin gul äpplig frukt. Torrt men med en ljuvlig sötaktig koncentrerad frukt. Bra doft. Mycket bra balans mellan syra, mineralitet och frukt. Så bra att det bara var att beställa mer. Toppengott redan nu och funkar både för mat och prat.

Du hittar fler provningar av tysk riesling under Projekt Riesling.

Leave a Reply

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: