Canon EOS M3

Posted on maj 10, 2015 in My EOS M | No Comments

Jag tänkte sammanfatta mina första intryck av Canon EOS M3 som dök upp hos mig 21 april. Det är en helt ny kamera och det finns en del tekniska recensioner ute, men kanske inte så många användarreflexioner än. De flesta som skriver tycker att EOS M3 är en klar förbättring i förhållande till den tidigare EOS M (M2 släpptes aldrig i Sverige). Det tycker jag också och jag är på det hela taget riktigt nöjd. Men först en liten bakgrund.

Jag har haft en EOS M som ”andrakamera” sedan förra sommaren och det har väl blivit 3-4000 bilder med den. Jag har varit förtjust i mycket – storleken, vikten, smidigheten, touch-skärmen, den smidiga optiken (jag har sedan en tid alla EF-M gluggar) och att den ser ut som en leksakskamera och ingen tar den på allvar. Jag har den vita modellen. Den ser lite löjlig och ofarlig ut och folk låter en fotografera utan att bry sig så mycket. Bilderna har blivit bra, men aldrig varit i paritet med min stora kamera – EOS 5DIII. Det är mot denna som jag jämför och det är ju fortfarande en fantastik fotografi-apparat. Varje gång som jag tagit en bra bild med M så önskar jag att jag haft 5DIII med mig. Tyvärr är 5DIII så stor, tung och klumpig att den sällan får komma med i vardagslag. Under ett par år så har den legat i ryggsäcken med till jobbet varje dag – oftast med 50/1.2 på. Men sedan jag skaffade en M så har den blivit kvar hemma. På semestern och sk. fototurer så har jag släpat på båda – i förstahand tele (70-200/2.8) på 5DIII och vidvinkel (22/2) på M. I väskan har jag haft 24/1.4 och 50/1.2. Det är mycket saker om man dessutom ska ha med stativ, extrabatterier, polfilter etc. Ett evigt släpande som dödar glädjen ibland.

EOS M3 är lite större och lite tyngre och klumpigare än M, men den går fortfarande ner i jackfickan, även med ett monterat 200-tele. Det är för mig det absolut viktigaste skälet med att ha en M3. Den kan alltid vara med – och en bra kamera är den som är med när den behövs. Greppet och ergonomin har blivit mycket bättre tack vara ett förtjockat handgrepp och andra ytmaterial. M3 passar min handstorlek utmärkt. Det finns en hel del nytt när det gäller reglage och användning och mycket är bra här. M3 är en riktig kamera som har alla de rätta knapparna för mig även om det är lite småttigt med utrymme på en så liten kamera. Bilderna blir riktigt bra.  Jag undrar verkligen hur ofta jag kommer att släpa på ”storkameran” nu när jag har denna lilla och lätta vardagskamera att tillgå. Det blir spännande att se. Jag har nog köpt min sista ”tjock-kamera”, tror jag.

Gillar

 • Navigation och knappar är en klar förbättring:
  • M-Fn-knapp – här växlar jag just nu mellan enkelbild och serietagning.
  • * knappen – den använder jag för fokusering (back focus button).
  • Ringvred vid avtryckaren – här ändrar jag slutartid vid manuell exponering (M) eller bländare vid bländarförval (Av).
  • Möjlighet att stänga av skärmen (just nu på video-knappen). Det kunde du inte på M och det saknade jag mycket.
  • AF-läge växlas lätt (just nu på navigationsring – radera).
  • Exponeringskompensation med dedicerat hjul på ovansidan (med tummen). Lysande och mycket efterfrågat vid bländarförval.
  • Den stora funktionsval-knappen är bra och trög – ingen större risk att man rör på den av misstag när man t ex plockar upp kameran ur fickan/väskan. Jag växlade till videofilmning nästan varje gång jag plockade upp M ur jackfickan…
 • Den vinklingsbara skärmen är bra och kommer att innebära möjlighet till andra bildvinklar, åtminstone för mig. Porträtt och gatufoto från midjehöjd som med en ljusschaktssökare kommer att bli kul att testa. Närbilder vid marknivå eller högt över huvudet är en ren fröjd (se bilder nedan). Men det hade varit coolt om hela skärmen var aktiv – det är nu ganska stora svarta kanter.
 • Den elektroniska sökaren som man kan köpa till (dyr) fungerar mycket bra, även om kameran blir lite större och lättare fastnar när man ska hantera den i och ur fickor eller väskor. Det är ganska banbrytande att ha full koll över sensorns sätt att se bilden, exponering, histogram mm direkt i sökaren. Denna kommer även att underlätta mycket för fotografering i dagsljus. Gillar mycket!
 • Manuellt fokus med fokus-peaking med förstoring (5X och 10x) är lysande bra och och ganska bra implementerat i M3, även om jag känner att jag måste träna mer för att bli van och förstå toleranserna bättre. Här funkar den elektroniska sökaren också mycket bra.
 • AF funkar snabbt och ganska bra med EF-M 22, 11-22 och EF optik funkar bra via adapter med 24/1.4, 50/1.2 och till 70-200/2.8 och till och med 85/1.2 funkar riktigt bra. Det är en stor skillnad att använda EF optik på M3 jämfört med M. Se emellertid nedan.
 • Ingen lagg på avtryckaren och hyfsat snabb hantering av filerna om man har ett snabbt minneskort. Jag kör Lexar SDXC UHS-I-kort med 60MB/s.
 • Bra bildkvalitet och rå-filerna har bra potential och känns solida. Filerna är mer toleranta för redigering än M, de har lite lägre, bättre och snyggare brus, bra upplösning, hyfsat dynamiskt omfång och fina färger. Skillnaden mot 5DIII är faktiskt inte så stor. Jag kan dra i spakarna vid redigering på ungefär samma sätt som 5DIII, innan bilden tappar i kvalitet.
 • Även om Canon ligger efter andra tillverkare i sensorteknik (har dragit en hel del i Sony A7R-filer och är imponerad), så känns det som ett steg framåt. Det finns inte något regelbundet, bandigt, fult brus som från 5DII. Skuggorna är renare.
 • DPP gör ett bra mycket jobb med framkallningen, men jag använder Lightroom CC av bekvämlighetsskäl. Det funkar bra.
 • Inbyggd blixt. Jag använde den sällan, men den kan slås i taket för att lätta upp skuggor.
 • Nytt batteri och bättre batteri-livslängd än på M.
 • Bättre mätsäkerhet och vitbalans jämfört med M tycker jag.
 • Sist så måste jag nämna appen EOS Remote. Man kan styra kameran från appen och ta bilder, ändra grundläggande inställningar och ställa skärpa mm. Ganska fantastiskt och det funkar relativt smidigt att koppla ihop telefonen med M3 via WiFI. Det finn även en NFC-trigger som sköter ihopkopplingen mellan telefon och kamera. Det funkar för mig på Android (Galaxy S5). Jag tror faktiskt att jag kommer att använda appen i praktiken, t ex vid arbete med närbilder på stativ.  Det går även att visa bilder. Kanske kommer jag ta en selfie under 2015?

Gillar inte

 • Navigationsringen runt set-knappen – det är för enkelt att trycka fel. Jag missar mellan MF/AF omkopplaren med ISO och bländarinställning när jag ska göra ändringar hela tiden. Dessutom hade jag bakfokus på M där tidigare och det sitter ännu kvar lite i ryggmärgen. Jag skulle vilja ha ring-funktionen vid objektivbasen istället (som på de lite mer ambitiösa PowersShot S- och G-modellerna), så man t ex kunde haft bländarinställningen där.
 • Jag hade gärna sett att det fanns någon form av taktil möjlighet att hittat fokus-knappen och förstoringsknappen utan att behöva se ned på kameran. En liten knopp på fokus-knappen och två på zoom-knappen?
 • Avtrycket är något svampigt och odistinkt.
 • Slutarljudet är onödigt snärtigt och högt.
 • AF är snabb på M3 men jag tycker att vi missar en hel del tillsammans – framförallt med EF-M 55-200 och en-punktsfokusering. AF var seg på M, men missade nästan aldrig. Jämförd med en 5DIII så är det mycket lägre träffprocent skärpemässigt vid tele-fotografering, men något annat hade jag kanske inte räknat med.
 • AF-inställningar känns begränsade – det finns två lägen: följande (med ansiktsigenkänning) och en-punkts. Jag vill ha mer – speciellt en inställning med precisionsfokus med en lite mindre och mer känslig fokuspunkt.
 • Jag gillade nog menyerna på M bättre. Det var lättare att navigera i med touch-skärmen. Förmodligen för lätt eftersom nu krävs det fler tryck för att välja och acceptera val.
 • Batteritiden borde kunna förbättras – man måste ha extrabatterier med och ladda kontinuerligt och byta – med 5DIII kan jag plåta en vecka på två batterier…
 • JPEG-versionen av rå-bilden är ganska dålig för att bedöma skärpa direkt i kameran. Nästan allt ser oskarpt ut när man zoomar i bilden i kameran eller via appen. Rå-bildsframkallning i kameran hade varit bra ibland.

Ouppklarat eller outforskat

 • Hur växlar jag fokuspunkt när jag har den elektroniska sökaren på? Jag har inte hittat ett sätt än…
 • Seriebildtagning klagar några recensenter på men det använder jag aldrig på varken 5DIII eller M3.
 • Höga ISO har jag inte testat än. Förefaller var hyfsat bra upp till 3200, vad jag sett på enstaka bilder.
 • JPEG direkt ur kameran har jag inte provat.
 • Video bryr jag mig inte så mycket om och har inte provat.

Några exempelbilder (full upplösning på Flickr)

Stockholm, May 6, 2015

Canon EOS M3, EF-M11-22mm f/4-5.6 IS STM, 11 mm, f/10. Kameran på marken, skärmen utfälld.

 

Uppsala, May 10, 2015

Canon EOS M3, EF-M11-22mm f/4-5.6 IS STM, ƒ/8.0 11.0 mm. Högt över huvudet, skärmen utfälld.

 

Kungsträdgården, Stockholm, April 22, 2015

Canon EOS M3, EF-M11-22mm f/4-5.6 IS STM, ƒ/5.6 14.0 mm

 

Uppsala, April 26, 2015

Canon EOS M3, EF-M55-200mm f/4.5-6.3 IS STM, ƒ/7.1 200.0 mm. I markplan, frihand.

 

Stockholm, April 27, 2015

Canon EOS M3, EF-M55-200mm f/4.5-6.3 IS STM, ƒ/8.0 78.0 mm

 

Uppsala, May 2, 2015

Canon EOS M3, EF-M11-22mm f/4-5.6 IS STM, ƒ/5.0 11.0 mm. 3 horisontala bilder i ett vertorama.

 

Leave a Reply

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: