Vapengravar i Mälarområdet

Posted on maj 9, 2013 in Digitala museer | No Comments
Ulf Bodin, 1987. Vapengravar i Mälarområdet. En studie av vapenfrekvenser och vapenkombinationer under folkvandringstid, vendeltid och vikingatid. Uppsats. C/20p. Inst. för arkeologi

Ladda ner uppsatsen (45 Mb)

Det händer då och då att någon efterfrågar min gamla C-uppsats i arkeologi. Den är skriven före  internet och PDF-publiceringens tid (1987) och verkar inte finnas tillgänglig så ofta på institutioner eller i bibliotek. Niklas Björk, en mycket vänlig arkeologistudent på Gotland, har nu gjort en insats och skannat originalmanuskriptet (en gång utskrivet på matrisskrivare från MS Word 1) och gjort en PDF som förhoppningsvis nu kan indexeras upp av sökmotorerna och göra uppsatsen enklare att hitta.  Jag har bara två exemplar själv.

Arbetet med skanningen är ordentligt gjort, så nu finns uppsatsen att ladda ner i ”faksimil”. Som ni märker var det ursprungligen inte raketforskning att skapa layouten och graden av mash-up mellan analoga och digitala metoder märks tydligt (tape och tipex användes flitigt på den tiden). För att säga något positivt om uppsatsen trots allt, vill jag framhålla att detta nog är en av de första arkeologi-uppsatserna att produceras digitalt (åtminstone i Uppsala). Originalfilen finns kvar men den har tappat en hel del formatering sedan sist. Affärsgrafiken (som den hette då) var producerad i programmet Graph-in-the-box från Idé-Data. Kartorna var emellertid handritade och kalkerade från förlaga och gravarna in-GIS:ade med gnuggisar, trots att jag just då börjat använda en häftig programvara som hette Surfer

Här är uppsatsen att ladda ner som PDF (45 mb):

Ulf Bodin, 1987. Vapengravar i Mälarområdet. En studie av vapenfrekvenser och vapenkombinationer under folkvandringstid, vendeltid och vikingatid. Uppsats. C/20 p. Inst. för arkeologi. Uppsala universitet. Ht 1987.
Opponent var Stefan Elgh om jag inte minns fel.

Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande 3.0 Unported Licens.

Leave a Reply

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: