Användargenererat innehåll i K-samsök

Posted on maj 12, 2010 in Digitala museer, Okategoriserade | 2 Comments

Historiska museets tjänst Mina samlingar bjuder in användarna att förbättra museets samlingsdatabas. Användarna kan bland annat lägga till nyckelord (tagga) och skapa referenser till litteratur, rapporter, bilder på föremål, bilder och fyndplatser. Informationen som användarna skapar publiceras direkt på webbplatsen men modereras i efterhand så att inget som bryter mot lagar och förordningar förmörkar informationsmängden.

I övervakningen av vad som läggs till i databasen, som innebär att systemförvaltaren för samlingssystemen (Julie Melin och Eva Vedin) en kort stund varje morgon överblickar en lista av nyinkommen information, så har vi sedan en tid lagt till ett nytt moment: Ett urval av taggar, litteraturreferenser till LIBRIS/SwePub och bildlänkar inom K-samsök, kan märkas med en flagga att de ska följa med upp när K-samsök skördar ändrade data varje natt från museets databaser. Porten mot K-samsök ombesörjer sedan att informationen hämtas in till objektet och läggs till sökindexet på rätt ställen.

Ett exempel, Söderalaflöjeln.

Bilden http://www.historiska.se/data/?bild=29016 som visar objektet http://www.historiska.se/data/?foremal=106752
Yliali Asp SHM

Dess ursprunglig metadata om objektet är tyvärr ganska begränsad. Det är ganska vanligt att endast en viss basinformation är tillgänglig i museets databaser. I detta fall saknas föremålets publika benämning ”Söderalaflöjeln” i databasen. Så är det ofta. När jag sökte efter den var det just den titeln som jag började med (och inte det mer akademiskt uppdelade flöjel+söderala) och jag hittade inget. Jag tror att många (typ nästan alla) som inte vet hur en museidatabas är strukturerad tänker så när de letar efter information. Databasen behöver utökas med mer, bättre och mer relevanta metadata för att det ska bli lätt att hitta och förstå objekt.

Jag som användare kan då själv förbättra sökmöjligheten för mig själv och andra i K-samsök (och därigenom även i Sök i samlingarnas fritextsök) genom att när jag har objektet öppet i Sök i samlingarna, logga in i Mina samlingar och tagga objektet med ”Söderalaflöjeln”. Nästa arbetsdag (eller så) är det tillgängligt som ett nyckelord på flöjeln i K-samsök. Av de ca 3 500 taggar som skapats i Mina samlingar är det bara ett fåtal (under 20) som bedömts vara av den privata karaktär att de saknar allmänvärde eller att de inte är relevanta av andra orsaker och därmed inte skickats upp med sina objekt till K-samsök. Ännu färre taggar har dolts på grund av att de bryter mot tjänstens regler.

Prova själv att förbättra databasen!

2 Comments

 1. Ulf Bodin
  12 maj, 2010

  Du kan läsa mer och en bakgrund här: http://adelso.wordpress.com/2009/08/27/anvandargenererat-innehall-i-k-samsok/. Förhoppningsvis kommer det i framtiden finnas fler vägar att hantera användargenererat innehåll mer systematiskt i K-samsök.

  Reply
 2. Tweets that mention Användargenererat innehåll i K-samsök at Digitala museer -- Topsy.com
  12 maj, 2010

  […] This post was mentioned on Twitter by Johan Carlström, Digitala museer. Digitala museer said: Nytt blogginlägg: Användargenererat innehåll i K-samsök – http://bit.ly/akt0O6 #Ksamsok #SOCH #HistoriskaMuseet #SHM […]

  Reply

Leave a Reply

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: