Cykelexpedition 1981, inledning

Posted on apr 23, 2012 in Dagbok | No Comments

Jag har aldrig skrivit dagbok systematiskt. Jag har nog aldrig tyckt att det hänt något märkvärdigt och att jag inte har haft så mycket att berätta. Men, om det hänt något som avvikit från vardagen så har jag, åtminstone tidigare, ofta skrivit ned det i en sorts dagbok. Detta är med stor säkerhet inspirerat av viltforskaren Nils H Höglund som jag som barn ofta träffade på semestrarna i Härjedalen. Han hade små fältdagböcker som han förde in observationer i och han predikade alltid vikten av att dokumentera för framtiden. Jag fick min första ”fältdagbok” i tio-årsåldern och har sedan ofta haft med mig en anteckningsbok vid resor och sånt. Men jag kan inte påstå att det varit så mycket tanke bakom och ofta är anteckningen bara ett datum och något kort som aldrig utvecklades eller blev något. Troligen var anteckningsboken något som gjorde att jag kände mig en aning vuxen. Längre fram så kanaliserades dokumentationslusten mot vinprovning där jag fört vinanteckningar från ca 1981 och framledes har jag arbetat med dokumentation i olika former, framför allt i databasformat. Jag är en sådan som systematiskt antecknar vilket kaffe som mals i min kvarn hemma och har årsbudget och egen kassabok i Excel. Det finns alltså såna töntiga personer i verkligheten och inte bara på TV.

Men nu ska vi tillbaka i tiden – ner i FÄLTDAGBOK 79-09-28. Året är 1981. Jag är 17 bast och går på tre-årig ekonomisk linje på Celsiusgymnasiet (kameral inriktning) i Uppsala och ska bli bankman. Jag är en sopa i skolan, men hyfsat bra på fotboll. Cykelsport är just nu mitt stora intresse. Jag tränar för att bli stark och vacker. Jag längtar tillbaka till kompisarna i  Enhörna där jag växte upp och flyttade från året innan. Jag bestämde mig för att cykla tillbaka till Enhörna i juni 1981 och sedan fortsätta söderöver en vecka eller så. Ensam på min tio-växlade Crescent, med 400 spänn på fickan och två cykelväskor med Fjällräventält, Caravan-sovsäck, Trangia, mm och min fältdagbok i en plastpåse.

Här nu dagboksanteckningarna. Det är fråga om direkta avskrifter från boken, i något fall med småfel rättade med nutida kommentarer under såsom fotnötter för att ni kanske ska förstå något.

Välkommen till 1981 och min resa på cykel:

 

 

 

Leave a Reply

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: